2011. február 26., szombat

"Pihi"



Végre hétvége van, végre letudtam a szombati munkát. És mivel hétvége van, nekiálltam főzni.
A menü a következő volt:

Tyúkhúsleves sok-sok zöldséggel
Rizses hús barackbefőttel

Ez azért jó, mert viszonylag olcsóból ki lehet hozni. Vettem a hentesnél 2 jó húsos csirkefarhátat. 2 nagy sárgarépát, 1 nagy fehérrépát, zellert, karalábét.
A csirkét megtisztítottam és odatettem főni annyi vízben, ami épp, hogy ellepte. Tettem mellé egy fej vöröshagymát héjastól! (ettől szép színe lesz, anyától tanultam :) Só, szemesbors mehet bele bőven.
Ahogy fő a csirke, a keletkező habot mindig le kell szedni, mert ha nem, zavaros lesz a leves. Mikor már látszik a húson, hogy megfőtt, kiszedem a levesből és beleteszem a zöldségeket, majd azokat is megfőzöm.
Amíg a répák és barátaik főnek, leszedem a csontról a húst, majd felaprítom.
Ez a munkafázis négylábú barátaim kedvence, mert mindig leesik 1-1 finom falat az orruk elé. És persze a csontot is megkapják a végén. :)
Amíg én elvagyok a hússal, annyi idő alatt bőven megfőnek a zöldégek. Közben odateszem a rizst is főni.
A megfőtt répa, fehérrépa, zeller, karalábé felét külön szedem és odateszem a husi mellé. Villával kicsit összeaprítom kb. olyan méretűre, mint a húsfalatok.
A leveshez gyorsan főzök tésztát (cérnametélt), ízesítem, ha kell még, aztán az készen is van.
Ha megfőtt a rizs, akkor fogok egy lábast és beleteszem a húsos-zöldséges keveréket és olajon kicsit összefőzöm. Hozzáborítom a rizst és a  nagy csokor apróra vágott petrezselymet is hozzáadom. Összeforgatom az egészet, sózom és a borsból az átlagosnál többet teszek rá, mert úgy jó a rizses hús, ha jó borsos. :P Valaki szokott bele tenni zöldborsót, de én most nem vettem külön. Barackbefőttel ettem.

Na, ennyi volt a mai ebéd. Estére megéheztem valami édességre, csináltam gyorsan egy kis kókusztekercset, de annyit szenvedtem vele... Túl sok tejet tettem a tésztába és ragadt mint a nyavalya és nem tudtam kinyújtani, mert folyton odaragadt a nyújtófához. Úgy voltam, hogy kidobom az egészet a fenébe.Végül letakartam egy fóliával, aztán úgy szuperül ki tudtam nyújtani. Most kinn pihen az ablakpárkányon a mínusz 8 fokban, remélem hamar megszilárdul.

2 megjegyzés:

  1. Ha jól olvasom, rendszerese használsz répát?! Azért figyeltem föl rá,mert most éppen van belől kb 25-30 kg, amit a suliban osztogatok, és ha föl tudod használni a konyhádban, akkor csak örülök, ha megszabadítasz vmennyitől! :)

    VálaszTörlés
  2. rizses hús, mmmmmmmmmmmmmmmmm. + barack befőtt?! mmMmmmMMMMMMmMMmM.
    de sajnos a diétámnak nem megfelelő az összeállítás

    VálaszTörlés