2011. február 4., péntek

Gnocchi




Van egy kicsit több időm főzni, nosza nekilátok egy kis gnocchinak. Nagyon finom és viszonylag egyszerű olasz tésztaféle. Bármilyen szósszal, feltéttel isteni.

Gnocchi:

  • 1 kg krumpli
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 l víz + 1 leveskocka
  • tengeri só
Krumpit megpucolom, felteszem sós vízben főni. Ha megfőtt, megvárom míg kihűl, összetöröm, hozzáadom a lisztet és a tojásságájákat ill. egy pici sót. Tésztát gyúrok belőle, majd hurkákat, és kb. 2 centis darabokra feldarabolom, majd a villa fejével csíkokat nyomok beléjük.
Vizet forralok, ha zubog, beledobálom a gombóckákat és megvárom, míg feljönnek a felszínre.
Lehet egy kicsi olajat tenni a főzővízbe, hogy ne ragadjanak össze a gombóckák.

Én most spenótot csinálok hozzá. Fokhagymát megpirítom olajban, majd rádobok egy adag spenótlevelet (ne pürét, mert sztem abból trutyi lesz, de meg lehet próbálni) és addig párolom, míg a spenót össze nem esik. Mikor már jó, ráborítom a kifőzz gnocchikat és jól összefőzöm az egészet, míg el nem forr az összes lé róla. Egy kis pohár tejfölt teszek még rá, hogy krémesebb legyen. Jaés persze tálaláskor meg lehet szórni egy kis reszelt sajttal.

Na, ennyi, szerintem nem nagyon nehéz kaja.

4 megjegyzés: